Europese Agenda voor volwasseneneducatie
Benadrukt de noodzaak van alle vormen van volwasseneneducatie (formeel, niet-formeel en informeel leren), of het nu gaat om de verwerving van nieuwe vaardigheden, om actief burgerschap of om persoonlijke ontwikkeling en voldoening.
De Commissie coördineert netwerk van nationale coördinatoren, die het volwassenenonderwijs in hun land promoten, beleidsadvies en -ondersteuning bieden en beste praktijken verzamelen en verspreiden.
Doelen
Deelname aan het volwassenenonderwijs in de EU varieert sterk van land tot land: van 1,4% tot 31,6 % (in 2012). Bovendien is de groei er over de gehele linie uit. De participatiegraad is bijzonder teleurstellend voor laaggeschoolde en oudere volwassenen. Een Europese aanpak kan het beleid succesvoller maken, extra steun bieden en de uitwisseling van ervaringen tussen landen verbeteren.
De EU-landen hebben een doelstelling voor volwasseneneducatie afgesproken, namelijk dat in 2020 15% van alle volwassenen tussen 25 en 64 jaar volwassenenonderwijs moet volgen. In 2012 bleef de participatiegraad op een magere 9% steken en had een slechts vijf EU-landen het streefpercentage gehaald.
“Opening up Education”
Bedoeld om manieren van leren en onderwijzen te stimuleren door middel van ICT en digitale content, vooral door de ontwikkeling en beschikbaarheid van de Open Educational Resources.